Meget tyder på, at nødder har en gavnlig effekt på både fedme og type 2 diabetes. Årsagen skal findes i en særlig type aminosyre.
En dansk forskergruppe har fundet ud af, at nødder er særligt gavnlige på både fedme og type 2 diabetes.
Forskerne har undersøgt, hvordan mad, som indeholder aminosyren arginin, arbejder i kroppen.
"Undersøgelserne viser, at arginin blandt andet fjerner fedt fra maveregionen og øger insulinfølsomheden. Den opdagelse kan på sigt føre til lægemidler rettet mod fedme og type 2 diabetes," forklarer en af forskerne bag undersøgelsen, Christoffer Clemmensen, der er ph.d.-studerende ved Institut for Molekylær Lægemiddelforskning, Københavns Universitet.
En række proteiner er mere slankende
Proteinerne i maden består af 20 forskellige typer af aminosyrer. Det betyder, at kombinationen af aminosyrer varierer alt efter, hvilken type fødevare, der er tale om.
Aminosyren arginin, som har vist sig at være særlig gavnlig over for fedme og sukkersyge, viser sig blandt andet i jordnødder, hasselnødder samt mandler.
"Den arginin, vi får ind via vores kost, bidrager – sammen med andre aminosyrer – til de positive effekter, der er forbundet med at spise proteinrigt. Men det vil være yderst vanskeligt at indtage de doser af arginin, som vi brugte i forsøgene, gennem fødevarer alene," fortæller Christoffer Clemmensen.
Hvis man skal kunne overføre resultaterne fra studiet til vores hverdag, kræver det, at vi indtager op mod 20 gram arginin-kosttilskud, forklarer han. Det svarer til, at vi skal spise 800 gram nødder dagligt.
Ny medicin vil være mere betydningsfuld end arginin
Efter at det blev klart, at arginin var en ekstremt interessant aminosyre, nærstuderede forskerne, hvorfor denne aminosyre havde en så stor effekt.
Forskergruppen er kommet frem til den konklusion, at arginin aktiverer et såkaldt receptor-protein med navnet "GPRC6A".
Receptor-proteinet er sandsynligvis bindeleddet mellem arginin og de celler i kroppen, som aminosyren har en særlig effekt på.
"Vi ønsker at undersøge grundigere, om receptoren faktisk er ansvarlig for de resultater, vi har fået i undersøgelsen. Perspektivet er, at vi kan lave lægemidler, der rammer receptoren bedre end arginin – og altså er endnu mere effektivt end aminosyren," fastslår Christoffer Clemmensen.
Kilde: Videnskab.dk