Hvordan skaber man de bedste rammer for et vægttab, som holder på den lange bane? Det vil denne guide hjælpe dig med. Læs hele guiden herunder.
Overvægt er et stigende problem globalt set, og det medfører store konsekvenser i forhold til sundhed. De fleste mennesker har en intention om, at de burde træne mere, spise mere grønt osv. men desværre holder disse gode intentioner ikke i lang tid.
Hvorfor er det så svært at tabe sig? Er det ikke bare et spørgsmål om at dyrke mere motion og træne mindre?
I denne artikel får du den nødvendige forståelse for, hvad der medvirker til, at folk tager på i vægt og, hvad der skal til for at opnå et succesfuldt vægttab.
Hvordan taber man sig?
Helt grundlæggende så handler ændringer i kropsvægt altid om energibalance. Det vil sige, hvor meget energi, bliver der tilført kroppen og hvor meget forbruges der.
Man kan anskue energibalance som en vægtskål, hvor der på plussiden er den mad, vi indtager og på minussiden er energiforbrug såsom hvilestofskifte, fysisk aktivitet mm.
For at man kan tabe sig, så er energiforbruget nødt til at være højere end energiindtaget!
Hvordan ved man så, hvor meget man skal spise for at tabe sig?
Man kan anvende kalorieberegnere til dette formål. Dette kan give en indikation af, hvor meget energi, du har brug for på en given kropsvægt.
Når du kender dit ligevægtsindtag, kan du arbejde med dit vægttab på flere måder. Man kan enten:
• Reducere antallet af kalorier der indtages fra kosten
• Øge fysisk aktivitet ( eksempelvis gå, cykle eller motionere)
• Kombinere de to
Hvor hurtigt kan man forvente at tabe sig?
Et fornuftigt udgangspunkt at sigte efter, når det kommer til et vægttab er mellem 0,5-1 kg. om ugen. Det vil svare til, at du skal ligge på et gennemsnitligt underskud på mellem 500-1.000 kalorier dagligt.
Hvis man eksempelvis har et ligevægtsindtag på 3.000 kalorier, så vil man altså skulle indtage 2.000-2500 kalorier dagligt for at tabe sig 0,5-1 kg. pr. uge.
Dette kan måske lyde konservativt, men det er bedre på lang sigt at have et stabilt og langsomt vægttab end et med store udsving, da det handler om at etablere en holdbar livsstil. Dertil kommer, at hvis vægttabet ligger på mellem 0,5-1 kg. minimeres risikoen for tab af muskelmasse også.
Hvorfor er det så svært at holde et vægttab?
Det er korrekt, at hvis man koger det helt ind til benet, vil et vægttab være et spørgsmål om ’bare’ at bevæge sig mere og spise mindre. Men der er mange nuancer bag dette, som kan spænde ben for et vægttab.
Overvægt er et problem, hvor mange faktorer kan ligge til grund såsom:
• Miljø – Har dine venner/familie problemer med overvægt?
• Økonomi – Du har måske en opfattelse af, at det koster mange penge at leve sundt?
• Stress – Du oplever måske, at der er nul overskud til sundhed, når der er travlt på job og hjemmefronten?
Der kan altså være mange grunde til, hvorfor det kan være rigtig svært at komme i gang med et vægttab. Derfor er det også vigtigt, at man kigger på det store billede, når man går i gang med at planlægge sit vægttab.
Ved at adressere nogle af de bagvedliggende faktorer, kan man altså få en forståelse af, hvad der ’trigger’ overspisning.
Hvilke diæter er bedst til at tabe sig på?
Der findes mange myter i forhold til, hvilken slankekur, der er den bedste. Man kan jævnligt læse i diverse magasiner, hvordan nogen har tabt x antal kilo på få dage. Problemet med disse historier er:
• Et hurtigt vægttab medfører næsten stensikkert et tilbagefald, som er værre end udgangspunktet.
• Taber man sig hurtigt er der stor risiko for, at vægttabet også tærer på muskelmasse, hvilket ikke er hensigtsmæssigt.
Der findes mange populære diæter og nogle af de mest kendte er bl.a.:
Paleo, LCHF, høj proteinkure, juicekure, vegetar-kost, veganer-kost, glutenfri diæter m.m.
Generelt for mange af de ovennævnte diæter er, at man fokuserer på at udelukke særlige fødevarer, hvilket indirekte medfører en begrænsning af kalorieindtaget (forudsat at man ikke kompenserer ved at spise mere af andre fødevarer). Dette vil derfor medføre et vægttab.
Det er fuldstændig underordnet hvilken kost, du vælger til dit vægttab. Det som er afgørende er det, der kaldes adhærens (”adherence” på engelsk) i forhold til at være i kalorieunderskud. Altså evnen til at fastholde en given livsstil.
Kan man dette er det også mere sandsynligt, at man fastholder kursen om 1-5 eller 10 år ud i fremtiden.
Du kan læse mere om forskellige typer af diæter til at opnå et vægttab på Niels’ Training’s indlæg om vægttab og slankekure.
3 gode råd til at starte et vægttabsforløb
1. Fokusér på små vaneændringer
Husk at den livsstilsomlægning du skal til at påbegynde forhåbentlig skal holde hele livet. Derfor er det vigtigt at se processen i et større perspektiv fremfor 1-2 uger frem. Implementer derfor små vaneændringer lidt ad gangen. Derved øger du chancerne for, at du kan tilpasse dig. Dette kunne eksempelvis være:
• Tage cyklen til og fra arbejde.
• Skifte kalorieholdige drikke ud med light produkter
• Portionsanrette måltider fremfor ad libitum.
Dette er eksempler på små og simple vaneændringer, der kan flytte meget på dit vægttab uden at du minutiøst behøver at tælle kalorier.
2. Inkorporer regelmæssig motion
Det er vigtigt at sige, at man ikke behøver træne for at tabe sig. Men træner du under dit vægttab, vil du tabe dig hurtigere samtidig med, at du bibeholder mest mulig muskelmasse.
Et godt udgangspunkt er 2-3 x ugentlig med et fastlagt program. For begyndere er et såkaldt fullbody program til styrketræning et rigtig fint udgangspunkt, da du her får trænet hele kroppen hver gang.
3. Forbered dig på eventuelle udfordringer
Alle vægttabsforløb er svære, og der vil komme udfordringer undervejs. Du vil opleve at motivationen svigter, og at fristelserne begynder at virke meget attraktive. Skriv gerne ned på et stykke papir eller tal med en, du stoler på, hvad der potentielt kunne opstå af udfordringer i forløbet, inden du starter.
Så har du forberedt dig mentalt på, at disse udfordringer sandsynligvis bliver et problem. Alle oplever som sagt modgang. Det afgørende er ikke at lade sig blive slået helt ud af kurs, men at kunne finde vej tilbage igen.
6 kommentarer
Hvis jeg nu har udregnet hvad mit daglige kalorie indtagelse er udregnet på en lommeregner der medregner hvor mange gange om ugen jeg træner og hvor lang tid. Så når jeg tracker mine kalorie og næringsstoffer og derefter tilføjer træningen i min tracking app så viser appen at jeg kan spise mere. Kan jeg dog det når jeg har udregnet min daglige kalorie indtagelse?
Eks på vedligeholdelse af vægt
Daglige kalorier udregnet med træninger: 3500
En træning forbrænder 500 kalorier
Daglige kalorier: 4000
Eller burde jeg stadig kun indtage de 3500
Hej Anders. Kort forklaret handler det blot om at være i kalorieunderskud. Det kan både ske gennem træning og kost.
Hej igen
Det er jeg klar over dog ved jeg ikke om jeg kan spise flere kalorier for at tabe mig hvis jeg træner den dag efter jeg har udregnet hvor mange kalorier jeg skal spise om dagen hvis jeg træner 7 gange om ugen
Hej Anders. Har du mulighed for at uddybe, så jeg er sikker på, at jeg giver dig et korrekt svar?
Meget gerne. Jeg kan tage mig som Eks.
Jeg har ved hjælp af flere forskellige TDEE lommeregnere udregnet hvad mit daglige antal kalorier skal være. Som resultat har jeg fundet et cirka tal på omkring 2900 kalorier dagligt. Når dette tal skal udregnes så skriver man hvor mange gange om ugen man træner, hvor lang tid og intensiteten (og selvfølig de normale oplysninger, såsom vægt højde osv). Jeg har derefter trukket 600 fra, så jeg nu spiser 2300 for at mindske mit fedtprocent.
Jeg bruger MyFitnessPal til at tracke min mad og der kan man tilføje aktiviteter. Hvis jeg nu idag har været oppe og træne og jeg tilføjer dette i myfitnesspal så får jeg ca. 400-500 kalorier mere i mit daglige forbrug. Der kommer mit spørgsmål. Må man så godt spise de ekstra kal selvom jeg udregnede mit daglige indtag med det antal træninger jeg har om ugen?
Tak på forhånd
Hej Anders,
600 Kcal i underskud set i forhold til din kaloriebalance på 2900 Kcal lyder som en fornuftig strategi.
Jeg vil ikke anbefale dig at indtage de 4-500 Kcal, du har i “overskud”, da du i så fald vil ende med at være tilbage ved dit udgangspunkt igen ( omkring de 2900 kcal).
Husk at de ekstra kalorier du har til overs i regnskabet er dét, som giver dit vægttab.
God fornøjelse.
Mvh. Niels