Guide: Er dit fiskeolietilskud sundt eller skadeligt? | Læs guide om fiskeolie

Guide: Er dit fiskeolietilskud sundt eller skadeligt?

3

Fiskeolietilskud er ikke af samme kvalitet. Fitness-guide.dk’s Sundhedscoach, Jette Hoffmann Uhre, guider dig til at vælge de sundeste produkter.

Fiskeolie er et vidundermiddel. I hvert fald hvis man skal konkludere ud fra de mange overbevisende studier, som gennem årene er blevet foretaget på fiskeolie.

Desværre er det dog ikke alle fiskeolieprodukter, som er af lige god kvalitet, og ifølge nogle eksperter kan det være direkte skadeligt, at indtage dårlig fiskeolie over længere tid.

I denne artikel får du opskriften på, hvad du skal gå efter, når du vil sikre dig et fiskeolietilskud af ordentlig kvalitet.

Hvorfor spise fiskeolie?

Fiskeolie er måske først og fremmest kendt for sin anti-inflammatoriske virkning. Et utal af studier har påvist fiskeolies evne til at bekæmpe betændelsestilstande som bl.a. ledegigt, slidgigt og acne, samt mindre betændelser ved overbelastning af muskler og led.

Mange overbevisende studier har også påvist fiskeolies evne til at sænke indholdet af dårligt kolesterol i blodet og beskytte mod diverse hjerte-kar-sygdomme. Fiskeolie har også en særlig vigtig betydning for vores mentale sundhed.

Et dagligt indtag af omega-3 fra fiskeolie kan bl.a. forbedre vores hukommelse og indlæringsevne. Derudover har det også vist sig at kunne beskytte og endda muligvis helbrede sygdomme som depression og ADHD.

Andre studier har yderligere påvist fiskeolies evne til at beskytte mod brystkræft, tarmkræft og prostatakræft, samt reducere aldersblindhed og tidlige aldringsstegn. Nogle undersøgelser har i de senere år endda peget på, at et dagligt tilskud af fiskeolie, kan forebygge og reducere type 2 diabetes, samt muligvis hjælpe til vægttab.

Der er altså rigtig mange gode grunde til at tage ekstra tilskud af fiskeolie, hvis det vel at mærke er fiskeolie af ordentlig kvalitet. Der kan nemlig være meget stor forskel på kvaliteten af den fiskeolie, som man finder hos de forskellige producenter.

Hvis du vil vurdere kvaliteten af din fiskeolie, er der tre parametre, du bør kigge efter; renhed, friskhed og koncentration.

Renhed:

Der er stigende tegn på, at fisk (især de fede) ofte er forurenet med forskellige industrielle toksiner, herunder giftstoffer som kviksølv, dioxin og PCB. Dette er især gældende for fisk, som lever nær kyster med meget forurening, samt fisk som lever i Nordsøen tæt på områder med olieplatforme.

Derfor mener mange eksperter, at fiskeolietilskud fra fisk, som er fanget i Det sydlige Ocean, er de bedste. Det vigtigste er dog, at fiskeolieproducenten kan garantere for, at deres produkt er renset for tungmetaller og pesticider. Dette vil som regel være oplyst på producentens hjemmeside.

Den stigende grad af forurening i fisk vækker efterhånden også debat om, om det er bedst at supplere med et renset fiskeolietilskud, frem for at få alt for store mængder fisk igennem kosten. Den bedste løsning er formentligt at få lidt fra begge kilder.

Friskhed:

Når en fiskeolie ikke er frisk, betyder det, at den er blevet iltet (oxideret) og dermed er harsk. Harsk fiskeolie danner frie radikaler i kroppen og kan muligvis være med til at undertrykke cellers immunforsvar, ødelægge cellestrukturen og skabe inflammationstilstande i kroppen. Ifølge nogle eksperter kan det føre til alvorlige sygdomme, såsom kræft, åreforkalkning og blodpropper, hvis man indtager dårlig fiskeolie over længere tid.

Der findes ingen dansk lovgivning, og heller ingen EU-lovgivning, der angiver, hvor harsk en fiskeolie må være. En sammenslutning af internationale fiskeolieproducenter har dog dannet organisationen GOED, hvor man har fastsat en standard, som man som producent kan vælge, om man vil leve op til.

Der er typisk 3 forskellige måleenheder man går ud fra, når man skal vurdere en fiskeolies harskhed; peroxid-tallet, anisidin-tallet og totoxtallet.

Peroxidtallet er den primære måleenhed for oliens øjeblikkelige harskningsniveau og et vigtigt parameter for oliens kvalitet. Ifølge GOED må peroxidtallet max ligge på 5 meq/kg. Peroxidtallet skal altså helst ligge under 5 meq/kg, for at man som forbruger kan være sikker på, at fiskeolien ikke er blevet harsk. Det kan dog være en god idé at gå efter en fiskeolie, som ligger under 2 meq/kg.

Anisidin-niveauet fortæller noget om oliens historie, og tallet fortæller derfor, hvordan olien er blevet håndteret og opbevaret. Anisidiner er harskningsprodukter, der opstår, når olien opvarmes. Ifølge GOED må anisidin-tallet være maksimum 20.

Peroxidtallet og anisidintallet indgår i udregningen af totoxtallet, som er et udtryk for den totale iltning og harskning af fiskeolien. Totoxtallet udregnes ved hjælp af følgende formel: (Peroxid-tallet x 2) + anisidin-tallet. Ifølge GOED må totox-tallet ikke overstige 26. Det er dog en god idé at gå efter en fiskeolie, som ligger omkring eller under 20. Man kan altid få både peroxidtallet og totoxtallet oplyst hos producenten.

Koncentration:

For at finde ud af hvor meget, du egentlig får for pengene i dit fiskeolietilskud, kan det også være en god idé at tjekke, hvor meget EPA og DHA tilskuddet indeholder. EPA og DHA er de aktive stoffer i fiskeolie, som er særligt vigtige for vores sundhed. DHA er formentligt den allervigtigste af disse to. De fleste omega-3 tilskud er af den såkaldte 18/12 type, hvilket betyder, at du får 18 procent EPA og 12 procent DHA pr. kapsel.

Da de fleste kapsler indeholder 1000 milligram olie, betyder det, at du får 180 milligram EPA og 120 mg DHA i én kapsel. Der findes dog også såkaldte højkvalitets fiskeolietilskud, som indeholder op til 280 milligram DHA og omkring 2½ gange så meget DHA som almindelige kapsler. Mængden af EPA og DHA står som regel oplyst på etiketten.

Opbevaring:

Alle olier som indeholder omega-3 er meget sarte og skal derfor opbevares med omtanke. En fiskeolie kan lynhurtigt blive harsk, hvis den opbevares for varmt eller bliver udsat for, for meget lys og ilt. Det er derfor bedst at opbevare din fiskeolie på køl.

Som forbruger kan du selv teste, om din fiskeolie er frisk, ved at skære en kapsel over og lugte til indholdet. Som hovedregel må fiskeolien ikke lugte af fisk. Hvis du efterfølgende oplever at slå bøvser, som smager meget af fisk, kan det også være tegn på, at din fiskeolie er harsk.

Fra du bryder emballagen på dit fiskeolieprodukt, vil det ikke kunne undgås, at fiskeolien bliver udsat for en smule iltning hver dag. Det er derfor bedst, at du løbende tester din fiskeolie samt sør-ger for at få glasset tømt, inden der er gået alt for længe.

Konklusion:

Det er altså ikke lige meget, hvilket fiskeolietilskud du køber, hvis du vil have maksimal sundhed for pengene. Da der pt. ikke findes nogen lovgivning i Danmark, som sikrer produkternes renhed, friskhed og koncentration, er det vigtigt, at man som forbruger selv er opmærksom på at vurdere kvaliteten.

B.T. lavede i 2010 en test af forskellige fiskeolieprodukter på det danske marked foretaget i samar-bejde med forskningschef Torger Børresen og seniorforsker Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevare-instituttet. Du kan finde testen via dette link.

Selv er jeg meget glad for fiskeolie af mærkerne Nordic Naturals og Eskimo-3 (Anjo).

HVAD ER DINE ERFARINGER MED FISKEOLIETILSKUD?
- Kommentér i kommentarboksen herunder

About Author

3 kommentarer

  1. Hej Jette!

    Jeg er en kvinde på 35 år.Jeg har nogle spørgsmål i forbindelse med din artikel om fiskeolie som jeg håber at du kan svare mig på. Jeg kan godt lide fisk. Men får ikke altid spist nok. Desuden har jeg psoriasis og har derfor brug for ekstra tilskud af fiskeolie.

    Og en dame der arbejder i en helsekostbutik i den by hvor jeg bor hun anbefalede mig at tage tilskud af enten Eskimo 3 eller Nordic Naturals som du også har skrevet i artiklen at du er glad for. Jeg har også læst flere steder at netop disse 2 olier skulle være meget rene og fri for tungmetaller O.S.V.

    Men der er dog én ting der undrer mig. Og det er det meget høje indhold de har tilsat af E-vitamin i begge olier. Jeg ved godt at E-vitaminen er tilsat for at olierne ikke skal blive harske. Men der er jo tilsat mere end 100 % af ADT. Og jeg har læst flere steder at man ikke bør indtage kosttilskud hvor der er mere end 100 % af ADT i. I hvertfald hvis det er vitaminer som netop E vitamin.

    Og begge disse produkter indeholder jo netop rigtigt meget E-vitamin. Og problemet skulle være at E-vitamin ikke bliver udskilt via urinen som foreksempel C-vitamin gør hvis man får lidt for meget af det.Jeg spiser nogenlunde sundt og varieret til dagligt.Og jeg mangler ikke E-vitamin.

    Og jeg vil helst ikke ha’ hverken mere eller mindre E-vitamin end jeg har behov for. Og da jeg inden for de seneste måneder har læst i flere forskellige artikler at risikoen for hjerneblødning er øget hvis man får bare en lille bitte smule for meget E-vitamin blev jeg selvfølgelig bange.

    Og i forvejen har jeg en tendens til at være en lille smule sygdomsangst. Jeg vil blive glad hvis du kunne give mig en forklaring og fortælle mig din mening om det da det simpelthen er en jungle at finde rundt i synes jeg. Så jeg er endnu ikke startet på fiskeolietilskud P.G.A alle de skrækhistorier jeg har læst.

    Til gengæld er jeg startet med at tage Udos Choice hvilket jeg blev anbefalet af en veninde der har haft rigtigt god erfaring med produktet som hun har haft taget på grund af psoriasis. Hun har nemlig guttat psoriasis ligesom mig. Men nu har jeg så læst flere steder på internettet (Blandt andet på diverse fitness blogs)at hvis man tager et produkt som Udos Choice hvor der jo er blandt andet hørfrøolie i så skal man passe på med at ens N 3 og N 6 fedtsyre balance ikke kommer i ubalance hvilket der er stor risiko for.

    Og det kan i værste fald være livsfarligt og det kan øge risikoen for både at få kræft og hjerneblødninger. Og på nogle af siderne var der desuden nogle ret indviklede formulerer hvor nogle af brugerne prøvede at forklare om forholdet i mellem N 3 og N 6 fedtsyrer. det virkede meget kompliceret og lettere fanatisk. Og det var tydeligvis noget man skulle ha’ sat sig meget ind i for at forstå det fornemmede jeg.

    Der stod desuden på nogle af siderne at det meget vigtige GLA og EPA der er i fisk det er ikke i Udos Choice. Så olien er ikke værd at bruge penge på stod der. Personligt har min veninde ellers haft gode erfaringer med olien. Men efter hvad jeg har læst er jeg nu fuldstændig forvirret.Og det vil være rart hvis man havde noget konkret at rette sig efter.Jeg spiser cirka 20-30 gram (2-3 SPSK.)

    Udos Choice om dagen i øjeblikket og er nu nervøs for om det er for meget?? Derudover spiser jeg et par håndfulde nødder om dagen.Jeg spiser også hver dag fuldkornsbrød grønne bønner og alle mulige forskellige frugter og grøntsager. Flere gange om ugen spiser jeg også lidt linser Kylling grovpasta hytteost og lidt yoghurt naturel. Jeg spiser også lidt fisk 1-2 gange om ugen.Og så drikker jeg vand juice the og en lille smule kaffe.

    Og ind i mellem drikker jeg et par glas rødvin foreksempel i weekenderne.Er det farligt at indtage Udos Choice ud fra dét jeg ellers spiser? og vil forholdet af N 3 og N 6 fedtsyrer være helt galt hvis jeg fortsætter med at tage Udos Choice?

    Jeg håber at du kan forklare mig lidt om det på en måde så det er til at forstå. Og jeg håber også at du kan give mig en forklaring på hvor vidt det kan være farligt med den meget store mængde E-vitamin der er i de ellers gode olier fra henholdsvis Nordic Naturals og Eskimo 3.

    Mange hilsener fra Charlotte!

  2. Jette Hoffmann Uhre on

    Kære Charlotte!

    Tak for dit indlæg. Ja det kan være noget af en jungle at finde rundt i, når det drejer sig om kosttilskud. Og sagen er, at mange studier ofte modsiger hinanden, alt efter hvilke forfattere/forskere/industrier som står bag forskningen, og hvilken interesse de har.

    Derfor kan jeg godt følge dig, når du som forbruger føler dig forvirret. Først og fremmest vil jeg give kvinden i din helsekostforretning ret i, at Eskimo-3 og Nordic Naturals er blandt de bedste mærker på markedet, når det gælder kvalitetssikret fiskeolie.

    Disse er olier, hvor jeg selv har set resultater af analyser på dem som viser at toxinniveauerne er meget lave. På den anden side ER det også rigtigt, at man kan risikere at overdosere af e-vitamin, også den e-vitamin som er i fiskeolie. Og der ER også rigtigt, at man skal passe på at balancere niveauerne af omega-3 og omega-6. Det, som jeg plejer at anbefale, er, at man varierer mellem forskellige produkter.

    Dvs. at du aldrig tager det samme produkt flere år i træk. Samme anbefaling siger jeg altid om kost generelt. Spis varieret. På den måde er der mindre risiko for at overdosere af specielle næringsstoffer. Når det er sagt, er der selvfølgelig nogle præparater som er bedre end andre. I dit tilfælde ville jeg skifte lidt mellem at tage en god kvalitetsfiskeolie (kun omega-3), tage Udo’s Choice (helst den med tilsat DHA) og spise fisk af god kvalitet.

    Personligt varierer jeg, så at jeg på dage hvor jeg spiser fisk måske kun tager lidt udo’s Choice ved siden af (1 spsk). På dage hvor jeg ikke spiser fisk, tager jeg fuld dosis fiskeolie, og på dage hvor jeg hverken føler for at spise fisk eller fiskeolie, så tager jeg måske 2 spsk Udo’s Choice (DHA).

    Det er svært, uanset hvor meget man læser om emnet, at finde frem til “den perfekte løsning” for hvilke kosttilskud man bør tage om hvor meget. Selvom det ikke er særlig forskningsbaseret, så er mit bedste råd altid: balancér, variér og lyt til din krop! Jeg håber at du kan bruge mit svar til noget.

    Kærlige Hilsner fra Jette 🙂

  3. Kære Jette,

    Tak for et super godt indlæg om fiskeolie. Jeg har i lang tid købt Eskimo3 fiskeolie, men overvejer at prøve Nordic Naturals. Jeg var ikke klar over det med E-vit. I sin tid blev jeg sat på multivitamin hvor 2 tbl indeholder vitamin E (d-a-tocoferol) 100 mg og 834% ADT. Så det er da way langt over det I omtaler? Jeg kunne rigtig godt tænke mig at finde en som kan teste for vitaminer og mineraler i min krop, uden at det er en person som også tjener penge på de kosttilskud jeg efterfølgende køber. Vil du hvor jeg skal lede? 🙂

    Hvad tænker du om fiskeolie tilskuddet fra bodylab? 🙂

    Kh. Annemarie

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.